İskenderiye Feneri

İskenderiye Feneri


iskenderiye feneri iskenderiye feneri


İskenderiye Feneri milattan önce 285 – 246 yılları arasında Mısır’ın İskenderiye şehrinde yapılmıştır. Dünyanın 7 Harikası arasında yer alan bu eser ayrıca dünyanın en büyük deniz feneri özelliğindedir.


İskenderiye Feneri, Mısır’da İskenderiye limanınınkarşı tarafından bulunan Pharos Adası’nda yapılmıştır. Milattan sonra 955 yılında bir fırtına esnasında üst kısmı kopmuştur. İlerleyen tarihlerde ise 1302 yılında bir deprem ile yıkılmıştır. Arkeologların bulgularına göre 1500 yıllarında bu eserden geriye hiç bir şey kalmamıştır.


İskenderiye Feneri toplam 3 bölümden oluşmaktaydı. İskenderiye Feneri‘nin mimarı Knidos’lu Sostratus’tur. 135 metre yüksekliğinde yapılmış olan bu harika, tepesinde tunç bir ayna sayesinde 70 km. çapında oluşturduğu etrafındaki alandan görülebilmekteydi. Bu sayede yaklaşan gemilere limana girerken yardımcı oluyordu.


İskenderiye Feneri‘nin bir diğer özelliği diğer dünya harikaları arasında günlük yaşam içerisinde kulanılan tek eserdir.



İskenderiye Feneri

Dünyanın 7 Harikası Resimleri

Dünyanın 7 Harikası Resimleri


Dünyanın 7 Harikası bildiğiniz gibi yok olup gitmiştir. Fakat arkeologların tasarladığı çizimler ile o zamanki bu yapıtların resimleri şu şekildedir:


Artemis Tapınağı


Artemis Tapinagi Artemis Tapinagi


 


Babilin Asma Bahceleri


Babilin Asma Bahceleri Babilin Asma Bahceleri


 


İskenderiye Feneri


Iskenderiye Feneri Iskenderiye Feneri


Keops Piramidi


Keops Piramidi Keops Piramidi


 


Kral Mausoleus Heykeli


kral mausollos heykeli kral mausoleus heykeli


 


Rodos Heykeli


Rodos Heykeli Rodos Heykeli


 


Zeus Heykeli


Zeus Heykeli Zeus Heykeli



Dünyanın 7 Harikası Resimleri

Artemis Tapınağı

Artemis Tapınağı


artemis tapinagi Artemis Tapınağı


Artemis Tapınağı, tanrıça Artemis için M.Ö. 550 yılında yapılmıştır. Diğer bir ismi ile Diana Tapınağı da denmektedir. Tapınağın özelliği tüm parçalarının mermer ile imal edilmiş olmasıdır. Fakat ne yazık ki diğer tüm dünyanın harikaları gibi bu harika da zaman içerisinde yok olmuş ve sadece birkaç mermer parçası günümüze kadar gelebilmiştir.


“Artemis’in kutsal evi bulutların içinde kule gibiydi; diğer muhteşem yapılar onun gölgesinde kalıyordu, Güneş oraya tanrılar dağı Olympos’a baktığı gibi bakıyordu.” (Yunanlı ve Filistinli Ozan Antipater)


Artemis Tapınağı Nerede?


Artemis Tapınağı‘nın yeri Türkiye’de İzmir ilinin Selçuk ilçesindedir. Artemis Tapınağı Lidya Kralı Kroisos tarafından yapımına başlatılmıştır. 120 yıl gibi uzun süren inşat aşamasından sonra M.Ö. 550 yılında yapımı tamamlanmıştır. İçerisinde birçok o döneme ait sanat eserleri ve heykeller bulunmaktaydı. Artemis Tapınağı içerisinde altın ve gümüş gibi değerli madenler ile süslenmiş kolonlar bulunuyordu. Bahsedilen bu heykeller ve sanat eserleri o dönemde Amazonlar tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Yapılan kazılarda, hacıların hediyesi olan altın ve fildişi Artemis heykellerine, bileziklere, küpelere ve gerdanlıklara rastlandı. Bazıları İran, Mısır ve Hindistan’dan getirilmiştir.


Tapınak 3 farklı evre ile yapıldığı düşünülmektedir. İlk evre Artemisium adı verilen ilk kısım tapınaktır. İkinci evre, ilk evre inşaatın üzerine ekleme ile yapılmıştır. Son evre olan üçüncü evre ise çıkmış bir yangın sonrası yapılan restorasyon çalışmasıdır. Tapınağın içi ve içindeki sanat hakkındaki tanımlamaların ve hemen hepsi tarihçi Plynus’un anlattıklarına dayanmaktadır. Pliny tapınağı 115 metre uzunluğunda ve 55 metre eninde neredeyse tamamen mermerden olarak tanımlamıştır. Tapınak her biri 18 metre olan 127 İyonik stilde kolondan oluşmaktadır.


Artemis tapınağı dikdörtgen şeklindedir. Dünyanın 7 harikası içerisinde yer alan bu yapıt, diğer benzer tapınakların aksine mermer ile yapılmıştır. Tamamı mermer ile yapılan bu tapınak, ön tarafta geniş bir avluyu barındırıyordu. Bu avlunun etrafını kaplayan 127 adet sutun bulunmaktaydı. Bu sütunların ebatları yaklaşık 20 metre yüksekliğindeydi.


Atinalı Athenagoras, Efes’teki baş Artemis heykelinin yaratıcısı olarak Daedalus’un öğrencisi Endoeus ‘un ismini vermiştir. Artemis, Ay tanrıçası olarak Titan Selene’in yerini alan Apollon’un kardeşi ve bakire avcı Yunan tanrıçasıdır. Efesli Artemis ise oldukça farklıdır.


Artemis Tapınağı Efes bölgesinin ekonomik olarak güçlü bir bölgesinde yer almaktaydı ve tüccarlar ve Anadolu’nun her yerinden yolcular tarafından ziyaret edilmekteydi. Tapınak birçok inanıştan etkilenmiştir ve birçok farklı dinden insan için bir inanç sembolü olmuştur. Efesliler Kibele’ye taparlardı ve inançlarının büyük bir kısmını Artemis’e de dahil ettiler.Artemis Kibele, Romalı karşıtı Diana’dan çok farklı bir şekil aldı.


Herostratus milattan önce 21 Temmuz 356 tarihinde gece Artemis Tapınağı‘nı yakarak ismini ölümsüz bir hale getirdi. Bu gece aynı zamanda Büyük İskender doğmuştur. O gece tanrıça Büyük İskender’in doğumu ile uğraştığı için tapınak ile ilgilenemediği şeklinde bilgiler yer alır. Daha sonra İskender Anadolu’yu fethetmiş bu arada tapınağa da yardım etmiştir. Aradan 200 yıl sonra tekrar tapınak restore edilmiştir.



Artemis Tapınağı