Babilin Asma Bahçeleri

babilin asma bahçeleri 300x191 babilin asma bahçeleri


Babilin Asma Bahçeleri


Dünyanın 7 Harikası olarak bilinen Babilin Asma Bahçeleri konum olarak günümüzde halen tespiti kesin olarak yapılamamıştır. Irak topraklarında var olduğu bilinen Babil’in güzelliğini anlatan bu dünya harikası, arkeolojik çalışmalara rağmen somut bir veriye henüz rastlanamadı.


Babilin Asma Bahçeleri hakkında bazı rivayetler bulunmaktadır ve bu rivayetlere göre; milattan önce 810 yılında Asur Kraliçesi tarafından Babilin Asma Bahçeleri yaptırılmıştır. Semiramis o dönemin Asur kraliçesiydi.


Bir diğer rivayete göre ise Babil Kralı 2. Nebukadnezar tarafından yaptırılmış olmasıdır. Kral eşine Babilin Asma Bahçeleri adı altında bir dünya harikası hediye etmiştir.


Bu rivayetlerin henüz kesin bir dille net olarak doğru olduğu belirtilememiştir. Düşünürler ve tarihçilere göre Babilin Asma Bahçeleri bir şehir veya bir yapıt da olabilir. Bu tez Babil şehrinin güzelliğinden kaynaklanarak ortaya atılmıştır.


Babilin Asma Bahçeleri Hakkında Bilgiler


Dünyanın Harikaları arasında olan bu şehirde yapay dağlar, göller, suların aktığı mekanlar ve birçok doğa güzellikleri yer almaktaydı. Yunan coğrafyacı Strabo, bahçelerin birbiri üzerinde yükseldiğini ve bunların kübik direkler ile yapıldığını söylemiştir. İçleri toprakla doldurulan bu çukurlara ağaç ve yeşillik ekilmiştir. Burada Fırat nehrinden gelen su kullanılmış ve bu suyu oraya çıkarabilmek için kovalarla sular taşınmıştır. Babilin Asma Bahçelerinin ebadı 120 m. x 120 m. olarak ve 25 m. yüksekliğe sahip olduğu söylenmektedir.


Ninova’da barındırılan Asurbanipal kitaplığı içerisindeki bulunan bazı çivi yazılı tabletlerde Babilin Asma Bahçeleri hakkında 53 adet büyük 650 adet küçük olmak üzere toplam 750 adet tapınağın bulunduğu belirtilmektedir. 2 ayin yolu, 360 adet sunak ve 24 büyük cadde halinde inşa edilmiştir. Ayrıca içerisinde 3 adet de büyük su kanalının bulunduğu belirtilmiştir.


Pers Kralının bu şehri fethetmesi ile bu dünya harikası yok olmuştur. Yıllar ilerledikçe bir kum dağı haline gelmiştir.


Babilin Asma Bahçeleri ayrıca dünyanın en eski harikalarından olma özelliğine sahiptir.


Tarihteki mevcut yazıtlara bakıldığında bahçeye girişte bir eğimli yol bulunmaktadır. Günümüzdeki yapıtlara bakıldığında tiyatroya benzetilmektedir.


Babilin Asma Bahçeleri’nin varlığı hakkında en somut deliller aşağıdaki yazıtlar ile netlik kazanır;


 


M.Ö. 4.yy’da Büyük İskender’in tarihçesi, Quintus Curtius Rufus Cleiarchus yazısından bahsettiği Büyük İskender’in tarihi metninde;


“Babilllerin bir kalesinin çevresi 20 stad uzunluğa sahiptir. Kulelerin temellerinin 30fit yerin altında yer alır ve surlar en yüksek noktanın 8 fit yükseğindedir. Asma bahçelerin tepelerinden, Yunan masallarında merakla bahsedilir.Onlar bir duvar kadar yüksekte ve cazibesini borçlu olduğu uzun boylu ağaçların gölgesindedir. Kolonlarla desteklenen bütün yapı taştan yapılma, bunların üzeri kalın bir toprak tabakasını taşıyabilecek güçte kare taşlarla döşenmiş bir yüzey ve sulama işlemi bu yüzeydeki suyla yapılır. Bu yüzden hemen hemen 50fit yüksekliğinde ve 8 cubit kalınlığındaki gövdeleriyle ağaçların yapıları sağlamdır. Eğer doğal çevrelerinde yetiştirilebilirlerse bol miktarda meyve verirler. Zamanın kademeli yıkıcılığının yanında doğanın ve insanında yıkıcı etkisi de olmasına rağmen bu gösterişli yapı zarar görmeden ayakta kalmıştır. Birçok ağaç köküne maruz kalmış olmasına karşın koca bir ormanı taşıyabilecek güçtedir. Burası 11fit aralıklarla 20 metre kalınlığındaki duvarlarla bir alt yapısı vardır. Böylece bu uzaklık dağlardan sarkan ağaç etkisi sağlar. Bu gelenek ülkesini Babil’den yöneten Suriye kralının bir işidir. Ülkesinin ağaçlarını, ormanlarını özleyen eşi için yapmış ve zarif yapıyla doğanın güzelliğini taklit ederek eşini ikna etmiştir.”


Strabon(M.Ö. 64 – M.S. 21) 4.yy’a ait Onesicritus’un kayıp bir bölümüne ait olduğu düşünülen bir paragrafında Asma Bahçeleri şöyle tarif eder;


“Babil, çok büyük bir ovaya uzanır ve 385 stad duvarla çevrilidir. Duvarların kalınlığı 32 fit, kulelerin yüksekliği 50 cubit ile 60 cubit arasındadır ve bu duvarların üstündeki geçitten 4 at arabası diğerini rahatlıkla geçebilir. Bundan dolayı Asma Bahçeler Dünyanın Yedi Harikasından biri olarak anılır. Bahçenin şekli dikdörtgendir ve her kenar 4 plethra uzunluğundadır. Bu kareli küp benzeri temeller, birbiri ardına bulunan kemerli tonozlarda meydana gelir. Oyulmuş kareli temeller büyük ağaçlara imkân sağlayan toprakla pişmiş tuğla ve asfaltla inşa edilerek kaplanmıştır. En üstteki teras katlarına çıkış bir merdiven tarafından yapılır. Şehrin ortasından akan ve bahçenin yanından geçen 1 stad genişliğindeki Fırat nehrinden bahçeye bu amaçla atanan işçiler tarafından şu taşınır.”


Babilin Asma Bahçeleri ağaçların köklerin toprak üzerinde olması ve çatı şeklindeki sistemde büyümesi nedeniyle havada yetişmekte idi. Dört oymalı taş sütun sayesinde de toprak altında kalması sağlanmıştır. Kiriş görevi gören palmiye ağaçları aralarında az boşluk bulunmaktaydı.



babilin asma bahçeleri nerede


dünyanın 7 harikası


babilin asma bahçeleri nerededir


babilin asma bahçeleri hangi ülkededir




mısır piramitleri


babilin asma bahçeleri hakkında bilgi


babilin asma bahçeleri resimleri


babilin asma bahçeleri kısa bilgi




Babilin Asma Bahçeleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder